Възстановиха съдебен гард с две присъди
Възстановиха съдебен гард с две присъди / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Осъдиха за втори път служителя в звено "Съдебна охрана" Милен Попов от Разлог, добил популярност с афери за кадруване в системата на правораздаването срещу заплащане в брой.

Благоевградските магистрати наказаха съдебния гард с глоба в размер на 3 500 лева по дело за измама на бившия съдия-изпълнител Теодора Татарска. Срещу сумата от 6 700 лева Милен Попов обещал да я уреди чрез високопоставени държавни чиновници на работа в Пробационната служба в Разлог. Първоначално Попов поискал от магистрата Татарска 2000 лева, но после сумата нараснала. Жертвата на престъплението усетила измамата и депозирала жалба в прокуратурата.

Милен Попов е действал в условията на продължавано умишлено престъпление. За подобно деяние законодателят предвижда до три години лишаване от свобода, но тъй като към датата на извършването му охранителят е бил с чисто съдебно минало, се стигна до административно наказание, мотивира се съдията по делото Татяна Андонова.

Това е втората присъда срещу Попов за получаване на имотна облага за уреждане на лица в съдебната система. Миналата година той бе оневинен по аналогично дело от бившия председател на Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков. Попов получил на ръка 2000 лева от своя приятел от детинство Борис Любенов, за да го назначи на работа в звено "Съдебна охрана".

Прокуратурата протестира оправдателната присъда и преди месец състав на Софийския апелативен съд наказа разложкия "Красо Черния" с глоба от 2000 лева. Независимо, че Милен Попов е с една влязла в сила присъда, той е възстановен отново на работа, съгласно спечелено трудово дело, научи Дарик.

Срещу съдебния гард се води и трето наказателно производство, което все още не е приключило.