Въздържайте се от пътуване до Гърция, гръцки земеделци излизат на протести
Въздържайте се от пътуване до Гърция, гръцки земеделци излизат на протести / снимка: Sofia Photo Agency

МВР и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция. Причината са планираните от понеделник ефективни протестни действия на земеделски производители в южната ни съседка. Предприемането на такива пътувания би довело до значителни финансови загуби, както и до реални затруднения, съобщава пресцентърът на МВР.

Представители на българските и гръцките власти поддържат постоянен контакт и координация във връзка със създалата се обстановка, се посочва в съобщението.

Припомня се, че заместник-областните управители на Благоевград и Серес Георги Баханов и Томас Сямбирис, представители на полицейските и граничните служби са се срещнали на граничния пункт "Кулата" и са обсъдили обстановката във връзка с планираните протести. Обсъдени са били и възможните предпазни мерки от двете страни, с които да се намалят до минимум последиците при евентуална блокада от стачкуващите.

На 18 януари преди обяд се очаква гръцките фермери да блокират със земеделска техника граничните пунктове "Кулата - Промахон" и "Илинден - Ексохи". По информация на гръцките власти протестни действия са заявени от утре и на КПП "Капитан Петко войвода - Орменион". През тези гранични точки няма да се пропускат никакви леки и тежкотоварни автомобили, а изключения ще се правят само за автомобили със специален режим на движение. Гръцките земеделски производители са предупредили, че ще блокират и важни пътни артерии в страната. По предварителни данни се очаква проблемите да продължат няколко дни.