Въздушни балони и парапланери над Разлог
Въздушни балони и парапланери над Разлог / netinfo

До 23 януари продължава фестивалът на топловъздушните балони в Разлог. В авиационното шоу, което започна в събота, се включиха 7 топловъздушни балони и 3 парапланера, които полетяха над града.

За втора поредна година на територията на община Разлог се провежда фиеста с топловъздушни балони. Цялостната координация на полетите е поверена в ръцете на Момчил Риладжиев от Българската асоциация по лека авиация и на опитните летци от Федерация по въздухоплаване на Украйна.

Вторият българин летял в космоса, Александър Александров, също присъства на първия полет в рамките на Балон фиеста Разлог 2013, като не пропусна възможността да направи снимки за спомен. 40 души от Украйна, Молдова и България обособени в компактни 6-членни екипажи полетяха днес с балони.

За по-голяма част от участниците летенето с топловъздушни балони е хоби. Сред ентусиастите са едни от най-добрите украински пилоти на бойни изтребители, представители на Федерацията по въздухоплаване на Украйна. Преди полета екипажите на топловъздушните балони проведоха  задължителния предполетен брифинг и инструктаж по безопасност на летците, след което спрямо данните от подвижна метеостанция се определи площадката за излитане. Топловъздушните балони летят на височина 200-300 м надморска височина.

Максималната височина, на която те се издигнат е 500 м, а минималната, на която летят е 100 м. Най-голямото майсторство в управлението на балон е пилотът да използва оптимално въздушните течения. Уникалното шоу в Разлог, което успя да привлече интереса на хората,  продължава и през следващите дни. Всеки ден екипажите провеждат брифинг и при подходящи метрологични условия се подготвят за полет. В зависимост от посоката и скоростта на вятъра се определя и площадката за излитане. Предварително определените терени за излитане да площадките до футболен стадион Разлог, и до комплекс "Три планини".

За сигурността по време на атрактивното балоненото шоу са ангажирани екипи от полицията, пожарната и Спешния медицински център в Разлог. Мобилизирани са и екипи от Планинската спасителна служба.  На първо място се поставя безопасността на полетите и при лоши метеорологични условия полетите ще бъдат преустановени.