ВСС лиши от закуска и обяд благоевградските магистрати
ВСС лиши от закуска и обяд благоевградските магистрати / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Мая Банчева-председател на РС-Петрич
24559
Мая Банчева-председател на РС-Петрич
Димитър Узунов-председател на РС-Сандански
Красимир Аршинков-предс. на ОС
  • Мая Банчева-председател на РС-Петрич
  • Димитър Узунов-председател на РС-Сандански
  • Красимир Аршинков-предс. на ОС

Точно в 10.00 часа днес в Окръжния съд в Благоевград пристигнаха пратените от Висшия съдебен съвет проверяващи по сигнали за корупционни практики срещу група пирински магистрати. Минути след това комисията, оглавявана от члена на ВСС Божидар Сукнаров и колегите му Капка Костова и Галина Захарова започна привикването на съдиите за изслушване в зала номер 2.

Първа бе изслушана Дияна Хаджиева от съда в Петрич, чието име нашумя в последните месеци със слухове за неправомерно назначение и по направения й отвод по делото "Пътни такси". Час и половина продължи даването на обяснения по конкретни поставени от комисията въпроси. След изморителното за Хаджиева "интервю", тя бе абсолютно лаконична пред Дарик. "Не се чувствам виновна за нищо, не си направих самоотвод по делото срещу 16-те служители от УПТР, тъй като нямаше повод за това. Назначена съм съгласно Закона за съдебната власт от Висшия съдебен съвет", коментира Дияна Хаджиева.

Веднага след Хаджиева, пред комисията бе извикана Мая Банчева-Кобурова, която е председател на Районния съд в Петрич. "Питаха ме за конфликт на интереси между мен и моя съпруг Атанас Кобуров, който също е магистрат в Петрич. Задаваха ми и въпроси, свързани с микроклимата в съда и по-специално за отношението на председателя на Окръжния съд спрямо колеги", заяви след изслушването Мая Банчева.

Пред комисията на ВСС бе призован и председателят на съда в Сандански Димитър Узунов. В рамките на един час продължи неговото изслушване. На излизане от залата, Димитър Узунов лаконично каза, че няма да прави изявление, тъй като специално бил помолен за това от тримата проверяващи.

Първоначално комисията обяви, че ще бъдат изслушани всички магистрати, както от Районния, така и от Окръжния съд. Административният секретар Ели Димитрова бе инструктирана да уведоми всички съдии да бъдат на работните си места и напрактика бяха лишени цял ден от закуска, почивка и обяд.

Въпреки обявените намерения на комисията, за събеседване с всички магистрати, бяха извикани само съдиите Румяна Бакалова-заместник на Окръжния съд, Надя Узунова-окръжен съдия и съпруга на магистрата Петър Узунов и районният съдия Екатерина Николова.

Поледните изслушани бяха временно изпълняващият длъжността председател Красимир Аршинков и съдия Иво Харамлийски.

"Ще запозная всички медии относно резултатите от проведената проверка, която както ми е известно ще приключи в кратки срокове. Разговорът протече съвсем спокойно, аз не се притесних да отговарям на всички поставени ми въпроси, които на този етап няма да коментирам", каза излезлият от изслушването към 17.30 часа Красимир Аршинков.

"Питаха ме за за това дали в Окръжния съд има разделение между отделните магистрати на лагери, враждуват ли те и какви са причините. Радвам се, че дойде тази проверка и всички колеги имаха възможността лично да споделят болките си", заяви съдия Иво Харамлийски.

Неофициално други от проверените магистрати заявиха, че са питани за скандала около форума, на страницата на Дарик-Благоевград. Комисията е задавала въпроси, свързани с воденото разследване за виртуалната заплаха за убийство на Красимир Аршинков, за което обвиняема е Лиляна Колчагова от Банско. Лично Божидар Сукнаров коментира, че това разследване, възбудено от прокуратурата, е "доста странно" и непознато за него действие на държавното обвинение в дългогодишната му практика.

В прикачените звукови файлове чуйте какво казаха още Мая Банчева, Димитър Узунов и Красимир Аршинков.