Всеки регион – със своя марка контрабандни цигари
Всеки регион – със своя марка контрабандни цигари / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Поредният цех за производство на нелегални цигари в община Провадия разкрива закономерна и плашеща тенденция – неоправдано високият акциз породи чудовищна по размери контрабанда - 40%, и продължава да налива пари в сивата икономика, алармират от ВМРО-НИЕ.

Преди няколко месеца стана ясно, че в Гърция, в съседство с границата с България, са построени специални фабрики за производство на нелегални цигари, които да се внасят у нас, напомнят от партията. Според ВМРО-НИЕ със сегашните размери на контрабандата няма да е далеч денят, в който всички български региони ще си произвеждат собствени марки незаконни цигари.

За мащабната нелегална търговия с тютюневи изделия след вдигането на акциза ВМРО – НИЕ предупреди още преди година, но това стана водеща тема едва сега, когато контрабандата на практика заля цялата страна.

Съзнателно или не министър Дянков допринася за развитието на българското цигарено производство. Само за месец заради неговата „разумна” икономическа политика бяха създадени две фабрики за незаконни цигари. Факт, заради който той заслужава „награда”, която ВМРО–НИЕ учредява.

Разбиването на фабрики за производство на нелегални цигари след твърде скъпи операции на МВР не е успех. Трябва да се търси и отстрани първопричината за наличието на такива „предприятия”, твърдят от партията.