Военен парад в Благоевград
Военен парад в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

103 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония отбелязаха днес благоевградчани. Празничният ден започна с издигане на националния флаг на площад “Георги Измирлиев" и продължи с ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Георги Измирлиев-Македончето.

Стотици ученици изпълниха площада. На събитието присъстваха още областният управител Бисер Михайлов, заместник-кметът на община Благоевград Зорница Кралева, народният представител Даниела Савеклиева, както и кандидати за кметове, общински съветници и граждани.

Военният парад продължи до паметника на Майка България в Благоевград, където бе отдадена почест на загиналите по време на освободителните действия, чрез полагане на цветя пред паметника.

Възпитаници на благоевградски училища се включиха в тържествен рецитал. "На 17 септември 1912 година цар Фердинанд подписва указ за обща мобилизация на въоръжените сили на царството. Зовът за мобилизация в страната се посреща с буен и неудържим ентусиазъм. Невиждан феномен е, когато над 14 600 доброволци, като следовници на българското опълчение от 1877-1878 г., назоват себе си Македоно-Одринско опълчение и тръгват под развятите бойни знамена за обединение на родината. На 5-ти октомври 1912 година телеграфните агенции оповестяват манифеста на българския цар", припомниха учениците.

Заупокойна молитва и панахида, в памет на загиналите за Освобождението, бе отслужена по-късно в благоевградския храм „Въведение Богородично”.

Богатата празнична програма, по повод освобождението на Горна Джумая от българската армия, ще продължи през целия ден.