ВМРО-НИЕ прати декларация до Борисов за българите в Македония
ВМРО-НИЕ прати декларация до Борисов за българите в Македония / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Политическото ръководство на ВМРО-НИЕ депозира декларация в кабинета на премиера Бойко Борисов за защита на българското самосъзнание и правата на нашите граждани в Македония, съобщи заместникът на лидера Петко Атанасов-  Георги Тренчев.

В документа се изразява безпокойството на воеводите относно неадекватната политика на българското правителство, свързана със заявената безусловна подкрепа на Македония за влизането й в ЕС. Лично Тренчев и други представители на Изпълнителния комитет на ВМРО-НИЕ са провели редица срещи с българи, живеещи под натиск и репресии в западната ни съседка.

"Ние категорично настояваме и смятаме, че точно сега е моментът правителството ни да постави условията, от изпълнението на които да зависи подкрепата на България за Македония, както и да се предприемат съответни дипломатически мерки за защита от репресии, преследване, полицейски и културен геноцид на българите там, изразяващи своята национална идентичност", се казва в декларацията на организацията.

"В мултиетническата конституция в Република Македония да бъде вписана националност "българин", с всички произтичащи от това права и задължения. Българският език да бъде признат като официален. Да се прекрати присвояването и фалшифицирането на българската история в Македония, да се спре с оскверняването на историческите паметници и да се положат усилия за тяхното поддържане и запазване", искат воеводите от Пиринско.

"Прекратяване езика на омразата в македонските медии спрямо България, промяна на учебното съдържание в учебниците по история в Македония, където държавата ни се квалифицира с непристойни названия. Настояваме за възобновяване на традиционните български културно-образователни и църковни институции, съществували на територията на днешна Македония по времето на Османската империя, като се адаптират към съвременните ни условия и потребности", искат в декларацията до премиера Бойко Борисов членовете на ВМРО-НИЕ.

Декларацията е подписана от лидера на най-новата политическа формация у нас Петко Атанасов и от председателя на Асоциацията на българите от Македония "РАДКО"- Владимир Панков.