Вливат европари в МБАЛ-Разлог
Вливат европари в МБАЛ-Разлог / снимка: Община Разлог, архив

Общинската болница в Разлог е една от 11-те избрани от всичките 178 общини за безвъзмездно финансиране по схема „Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини извън градските агломерационни ареали”. Успехът за здравното заведение в Разлог идва след съвместните координирани действия между кмета инж. Красимир Герчев, народния представител от ГЕРБ и ексградоначалник инж. Любен Татарски, председателя на местния парламент д-р Радко Тумбев и областния управител Валери Смиленов, информират от кметството в Разлог.

Финансовите параметри за болниците за активно лечение с възможност да предлагат услуги за долекуване е минимум 1 000 000 лв. и максимум 4 673 000 лв. „Това е много сериозен европейски финансов ресурс, който ще повиши значително качеството на дейностите, предлагани от МБАЛ-Разлог. Администрацията съвместно с екипа на болницата са изправени пред предизвикателството да изготвят проектно предложение в много кратки срокове. До август, когато ще бъде внесен проектът, трябва да сме преминали през всички етапи на проектиране, съгласуване, изготвяне на финансово-икономически анализи и мерки за енергийна ефективност, като изпълним всички изисквания по схемата", коментира кметът на Разлог.

Включването на МБАЛ–Разлог за безвъзмездно финансиране по схемата ще повиши стандарта на живот на жителите на общината и качеството на здравеопазване в региона, чрез предлагане на съвременни методи и апаратура за диагностика и лечение. Освен закупуването на апаратура, изпълнението на строително-монтажни работи, по проекта ще се изгради и отделение за долекуване чрез прилагане на физиотерапия, рехабилитация и други медицински дейности. Предвижда се и създаването на достъпна среда за хората с увреждания.