Високотехнологична апаратура в благоевградската болница
Високотехнологична апаратура в благоевградската болница / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов и директорът на благоевградската болница д-р Владимир Пандев официално откриха Център за ранна диагностика на онкологични заболявания.

Центърът е на стойност над 7 000 000 лева, отпуснати по европейски проект, както и с финансовото участие на държавата с около 1 000 000 лева.

Към момента строителните дейности по проекта са приключили. Договорът за строителство включва строително-монтажни работи в две сгради – сградата на бившата Поликлиника и на Терапевтичния корпус.

Извършен е и цялостен ремонт в отделенията по образна диагностика, клинична лаборатория и гастроентерология. Монтирани са дигитална ехографска система, дигитален скопичен - графичен рентгенов апарат, 16 срезов многодетекторен компютърен томограф, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, рентгенов мамограф, система за архивиране и разпространение на образи, ендоскопска апаратура и санитарен автомобил.

"Общо 10 са подобни медицински отделения в страната в страната, които се обновяват и оборудват по програмата, 150 000 000 лева са осигурените средства", изтъкна в Благоевград днес зам.-министър Чавдар Славов.

Проф. Славов заяви, че с подобна апаратура могат да се похвалят малко болници в страната ни, дори и в държави от ЕС. Предстои да се доизгради и пусне в експлоатация и новата лаборатория към Центъра за диагностика в МБАЛ-Благоевград.

От услугите на високотехнологичния център за ранна диагностика на онкологични заболявания ще се ползват 500 хиляди души от Благоевградска и Кюстендилска област.

На официалната презентация на високотехнологичната апаратура присъстваха зам.-областният управител Димитър Капитанов, директорите РЗИ Лена Павлова, на Здравната каса Румен Кондев, медици и специалисти.