/ Dariknews.bg
46,97% е избирателната активност към 12:30 часа в Банско. Там денят стартира спокойно. Малко преди обяд е постъпила и първата жалба. Тя е пусната до ЦИК с копие до ОИК- Банско.

От общините в област Благоевград най-висока е избирателната активност в Банско

Депозирана е от Георги Икономов и в нея са наведени твърдения  за това, че в  изборни секции в община Банско членове на комисии от НДСВ, БСП, ДПС и ВОЛЯ, партии подкрепящи независимия кандидат Иван Кадев, изпълняват служебните си задължения с поставени на видно място върху дрехите и личните им вещи обозначителни знаци като емблеми на партията или сдружението, което представляват.

След постъпването й е извършена проверка във всички избирателни секции и са установени нарушения. Всички, които са носили отличителни знаци са помолени да ги премахнат, като двама са отказали. И към момента членове на ОИК-Банско са на проверка. 

Председателят на ОИК Елияна Спасова каза, че са предприети всички необходими мерки за отстраняване на нарушението. Жалби са депозирани и в ОИК- Белица. Едната е входирана  от Фатиме И. Юрукова, представител на МС на ДПС-Белица. В жалбата  се излагат твърдения, че Исмаил Мензилов, по прякор Бумбевия от с. Краище агитира в деня на изборите в  кв.„Русовица“ в град Белица.

Втората жалба е депозирана от общинският ръководител на ПП ГЕРБ-Белица Иван Стойчев. В нея са изложени твърдения за отправени заплахи към избиратели в с. Бабяк от членове и симпатизанти на ПП ДПС.

Двете жалби са изпратени по компетентност до Районна прокуратура-Разлог. Мотивите са,  че не е в правомощията на ОИК да извършва разследвания  и да провери дали изложените в жалбата факти отговарят на действителността.