Викат на разпит участник в протести
Викат на разпит участник в протести / Дарик - Благоевград, архив

За 10-15 минути бе блокирано движението по главен път Е-79.

Зеленчукопроизводите от Петрич и Сандански застанаха на магистралата, но бяха изтласкани от полицейска сила, съобщиха от щаба на бунтарите.

Гражданското неподчинение е в знак на протест срещу ниските изкупни цени на доматите и останалите плодове и зеленчуци, родно производство.

"Хората от района продават на прекупвачи доматите за едва 20 стотинки килото. Такава ниска цена никога до сега не е имало. Те настояват да бъде определена базисна цена, на която да продават стоката си", каза пред Дарик председателят на новоучреденото сдружение "Югозапад 2013" Георги Кафтанов.

Самият Кафтанов днес не е бил на протеста. В късния следобед получил призовка да се яви за разпит в полицията.

"Пътувам в момента. Призовката е получена от съпругата ми. Тя ми каза по телефона, че трябва да се явя утре в полицията в Сандански. Това е вид репресия спрямо мен, тъй като въобще не съм бил на пътя днес и вчера, но все пак ще отида в полицията", коментира Георги Кафтанов. Той е категоричен, че досегашните протести, в които е участвал, са били мирни и изпълнени със социални искания за всички в бранша.

Според Кафтанов, мерките, предприети преди дни от министър Димитър Греков по граничните пунктове за нерегламентиран внос от съседни страни, са закъснели. Държавата трябва да обезщети родните производители за загубите, каза председателят на "Югозапад 2013".

На пътя, при мотел "Мамин Кольо" днес излязоха близо 100 души, които преди това изхвърлиха продукцията си под гумите на преминаващите тирове и коли.