Вечеря за тъпаци” в Благоевград
Вечеря за тъпаци” в Благоевград / www.satirata.bg

Известните актьори Христо Гърбов и Иван Бърнев ще гостуват в Благоевград с постановката на носителя на ОСКАР Иржи Менцел "Вечеря за тъпаци", съобщават от пресцентъра на Общинака админисрация.

Днес от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” Веселин Ранков, Жанет Йовчева, Калин Сърменов и Ани Вълчанова ще разсмеят благоевградската публика със запомнящи се реплики и сюжет. Костюмите са на Петя Стойкова, а сценографията на Чайка Петрушева.

Постановката "Вечеря за тъпаци" се играе в продължение на 14 години на сцената на СТ „Ал. Константинов” в столицата. За ролята на Франсоа Балабур Иван Бърнев получава наградата „Аскеер`2001” за изгряваща звезда и след съвместната си работа с Иржи Менцел е поканен от чешкия режисьор за главната роля във филма му „Служих на английския крал“. През 1998 г. Франсис Вебер заснема филм по „Вечеря за тъпаци”, който се превръща в касов хит във Франция и печели наградите ЛЮМИЕР`99 за най-добър оригинален сценарий.

Сюжетът представя Пиер Миняр и неговите приятели, които се развличат на чужд гръб, канейки на вечеря веднъж седмично нищо неподозиращ човечец, набеден за глупак. Когато поредната жертва разбира защо е поканена, следва неочакван обрат. Самият автор споделя за текста си, че е написан по истински случай.

Още една постановка ще бъде представена в Благоевград идната седмица. "Буре барут" ще бъде играна на сцената на благоевградския театър утре от 19.00 часа. В предствлението участват Петър Кьосев, Лъчезар Кацарски, Андраш Кончалиев, Александър Митев, Кънчо Кънев, Илия Павлевчев, Георги Манев, Теодор Куков, Соня Дюлгерова, Божана Косева, Славяна Любомирова и Маруся Ваклинова.

Актьорите ще разкажат за дълбоките морални принципи, силните лични емоции и заплетени човешки взаимоотношения, които на Балканите винаги преминават от една крайност в друга. "Буре барут" е спектакъл за личните истории на обикновени хора, които се опитват да живеят своя живот, балансирайки между крайностите на собствената си емоционалност и суровостта на обществената ситуация, в която се намират.

Пиесата е мозайка на човешкото търсене на любовта, щастието и благосъстоянието, въплъщение на борбата му да остане достоен, морален и свободен. Режисьор на постановката е София Ристевска, сценография и костюми Кънчо Касабов, хореографията е на Александра Хонг.