Вдигат заплатите в Югозападния университет
Вдигат заплатите в Югозападния университет / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Вдигат заплатите на преподавателите и администрацията в ЮЗУ "Неофит Рилски"
69109
Вдигат заплатите на преподавателите и администрацията в ЮЗУ "Неофит Рилски"
  • Вдигат заплатите на преподавателите и администрацията в ЮЗУ "Неофит Рилски"

Заплатите на преподавателите от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград ще бъдат увеличени с 4 %, а тези на администрацията - с 5%. По-високите трудови възнаграждения влизат в сила от 1 януари 2014 г. Това обяви по време на проведено Общо събрание  ректорът на университета проф. д.н. Иван Мирчев, който представи годишен доклад на състоянието на висшето учебно заведение.

"Докато съм ректор всяка година ще вдигам заплатите напук на кризата", каза проф. Мирчев.Той  добави, че през тази година студентите са получили 4,6 млн. лева под формата на стипендии и награди, а през 2014 г. от хазната на университета ще бъдат заделени над 6 млн. лева, които ще влязат в джобовете на студентите.

Вдигат заплатите в Югозападния университет
netinfo
Ректорът не скри задоволството си от добрата материалната база на университета - през тази година бе саниран Първи корпус на ЮЗУ "Неофит Рилски", а също така бе изградена нова спортна база, разположена върху 10 дка земя.

Проф. Мирчев не пропусна да отбележи и слабостите във висшето учебно заведение.
Така например в студентските общежития е слаб интернетът, администрацията трябва не да инспектира и санкционира, а да обслужва, също така изпитът на един студент не трябва да трае повече от 4 часа, каквато практика има.

"В Серес, Кавала, Ксанти, Солун и  Драма не знаят, че в Благоевград има Югозападен университет-трябва да се работи в тази посока", добави  проф. Мирчев.
Не на последно място ректорът посочи, че Факултетите нехаят за демографския срив.

"В най-скоро време Техническият колеж ще бъде преобразуван в Технически факултет, а Факултетът за обществено здраве и спорт ще се превърне във Факултет за обществено здраве, здравни грижи и спорт", похвали се ректорът.

Още от проф. Мирчев чуйте в звуковия файл