Вдигат заплатите на работещите в детските ясли и кухни в Благоевград
Вдигат заплатите на работещите в детските ясли и кухни в Благоевград / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Средно 50 лева повече ще получат 170 души, работещи в детските ясли и детските кухни в Благоевград, съобщават от пресцентъра на Общината. За други 229 служители в детските градини са предвидени до 20 лева увеличение.

Заповедта за повишение на заплатите е подписана от кмета на областния център Атанас Камбитов със задна дата – първи октомври.

Най-голямо повишението ще бъде за хората с най-много трудов стаж и квалификация. Въпреки, че в националния норматив за увеличение са предвидени само педагозите, екипът на кмета  повишава с 11% възнагражденията и на медицинските сестри, санитарите, техниците и огнярите в детските заведения.

Общата сума, заделена в общински разчети, е 150 000 лева, като  от този месец по-високи доходи ще имат и служителите в детските градини, които ще получат средно с 15 лева повече.

Благоевград е единствената община в страната, която повишава заплатите на заетите в бранша с 11 процента.

Това е 40% повече, отколкото в другите общини, където повишението е 8 на сто. Сериозното увеличение на заплатите е част от програмата на кметския екип за повишаване доходите на населението и се дължи на финансовата стабилност на общината, повишената събираемост на приходите и доброто балансиране на финансовите разчети.

Справка в регистрите на община Благоевград показва, че повишение на възнагражденията не е правено от 15 години насам и се прави за пръв път от 1998 година.