ВАС похвали благоевградските магистрати
ВАС похвали благоевградските магистрати / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Административен съд - Благоевград е на четвърто място в страната по натовареност на магистратите. Подобрени са редица показатели, имащи значение за бързината на съдебното производство, а също така е завишено качеството на постановените съдебни актове, отчете председателят на АС Василка Шаламанова.

През отчетната 2011 година благоевградските административни съдии са разгледали 1942 дела, от които 731 касационни. С решение са приключили 1697, което е със 118 дела повече от предходната година.

От общо свършените 1697 дела, над 80 процента са приключили в 3-месечен срок от постъпване на жалбите в Административен съд - Благоевград. Прекратените производства по административни дела съставляват 21 процента . Расте и броят на потвърдените решения от съставите на Върховен административен съд - 78 процента, заяви председателят Василка Шаламанова.

През миналата година в АС-Благоевград на щат са били 10 съдии, но реално в залата са влизали 8 от тях. Всеки от магистратите е разгледал средно месечно 20-23 дела, информира Шаламанова.

Добра оценка на професионалните качества на благоевградските си подчинени даде официалният гост на отчетното събрание Георги Колев - председател на Върховния административен съд.

Заедно с висшия административният ръководител Колев бяха Бисерка Коцева-председател на ІІІ-то отделение на ВАС, членовете на Висшия съдебен съвет Мая Кипринска и Вельо Велев. Докладът на Шаламанова изслушаха ръководителите на прокуратурата Елка Атанасова и Георги Стоилов, колегите им от Окръжен и Районен съд и преподаватели в ЮЗУ "Неофит Рилски".

Областният управител Костадин Хаджигаев лично поздрави административните съдии и специално председателя Шаламанова. Той изслуша отчетния доклад със заместниците си Георги Баханов и Бисер Михайлов. Общинската власт в Благоевград бе представена от парламентарния шеф Даниела Савеклиева.