ВАС отмени решение на Нона Караджова за лифт в НП Пирин
ВАС отмени решение на Нона Караджова за лифт в НП Пирин / снимка: Sofia Photo Agency

Върховният административен съд отмени решение на бившия министър на околната среда Нона Караджова за нов лифт в Национален парк "Пирин". В аргументите на петчленния състав на административния съд се посочва, че има противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона.

Съдебното дело е по искане на Асоциацията на парковете в България, а ответници са министерството на околната среда и "Юлен" АД, град Банско. Предмет на спора е искането на "Юлен" да строи нов ски лифт в местността Платото в Национален парк Пирин. Казусът провокира серия от протести на еколози и граждани в София и Банско.

В решението на Върховния административен съд, което е окончателно, се посочва, че има явно противоречие на инвестиционното предложение с действащия режим на опазване на защитената територия и е недопустимо за неговата реализация. Иначе щяха да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост, пише още в решението на съда.