Валери Смиленов - новият областен управител на Благоевград?
Валери Смиленов - новият областен управител на Благоевград? / netinfo

Три имена са подадени за ръководни постове в Областна администрация - Благоевград от местната структура на ГЕРБ по настояване на централата на партията на Бойко Борисов, съобщи областният координатор на ГЕРБ - Благоевград и председател на Общинския съвет Костадин Хаджигаев.

Сред спряганите за нов областен управител на Пиринско са директорът на XI ОУ и общински съветник от ГЕРБ Валери Смиленов, както и собственикът на училището за изучаване на чужди езици "Александър" и местен парламентарист Йордан Андонов.

Името на Смиленов бе коментирано в публичното пространство и като най-вероятната кандидатура за началник на Регионалния инспекторат по образованието на мястото на Огнян Соколов. Сам той заяви пред Дарик, че този пост не му допада и ако му бъде предложен, ще откаже. 

Началникът на образователния инспекторат Огнян Соколов коментира, че заеманата от него длъжност не е политическа и той ръководи институцията след спечелен през 2004 г. конкурс в просветното ведомство и е на безсрочен трудов договор съгласно Закона за народната просвета и Закона за държавния служител. Много се надявам новото правителство и бъдещият премиер Бойко Борисов да спазват законите, обяви още Огнян Соколов.

Най-вероятно заместниците на областния управител ще бъдат редуцирани на двама, като длъжността главен секретар се запази. Разговори за ръководни постове в Областна администрация от други политически партии засега не са водени, научи Дарик.

Хаджигаев, който категорично отказа да назове конкретни имена за ръководството на Областната управа, издаде, че всички номинирани са благоевградчани и подчерта, че хората, избрани на тези постове, трябва да са професионалисти, да имат опит, да са комуникативни и не на последно място да разчитат единствено на заплатата, която получават.

Партия ГЕРБ никога не е изповядвала реваншизма, и сега няма да търсим самоцелна смяна на постове, всичко ще е въпрос на политическо решение, като ще търсим консенсус с институциите, каза още Костадин Хаджигаев.

За около 60 държавни длъжности в Благоевград тепърва ще се обсъждат назначения, издаде още лидерът на ГЕРБ в Благоевград.

Новото правителство ще положи клетва на 27 юли. Най-вероятно още на следващия ден ще бъдат официално оповестени имената на новото ръководство на Областната управа в Благоевград.