В Микрево  празнуват  Гюргьовден  с народни борби и курбан
В Микрево празнуват Гюргьовден с народни борби и курбан / снимка: Dariknews.bg, архив

Традиционно Микрево ще отпразнува Гергьовден с тържествена света литургия в едноименната църква, курбан и народни борби в чест на родения в Микрево Симеон Щерев. Кметът на селото Иван Божинов е особено горд, че благодарение на ктитори е подобрен дворът на църквата и са направени красиви навеси.

Коч ще бъде наградата на най-силния в традицонните народни борби.

Преди изгрев кварталът ще се огласи от майстори - свирджии, които с млади моми и момци тръгват към зелената гора, за да откъснат клонки от плодовити дървета. След това оркестърът ще тръгне от къща на къща, за да закичи вратите и благослави с песен всяко семейство.

В спортни състезания и игри ще премерят сили децата и младите, а в късния следобяд мегданът ще се изпълни с красиви моми и празнично облечени хора. И ще започне веселбата , която ще продължи три дни и нощи.

Курбан за здраве на целия квартал са подготвили организаторите с помощта на кмета на община Струмяни Емил Илиев, който ще бъде и специален гост на празника им.

„Нашите роми не правят изключение от всички български семейства и са засегнати от немотията и безработицата, кварталът в Микрево е в изключително тежко състояние, каза Емил Илиев. Ето защо в програмата ми за управление на общината през следващите три години съм акцентирал върху решението на част от проблемите на ромите, които за много политици са важни само по време на избори. За мен те са хора като нас, израснал съм с тях и като кмет ще се постарая да подобря качеството им на живот. Използвам случая да ги поздравя и да им пожелая весела Гюргювица! И нека Св. Георги Победоносец закриля овцевъдите, земеделците, храбрите, именниците и всички семейства на община Струмяни”, заключи кметът.