В Гоце Делчев строят Център за деца с увреждания
В Гоце Делчев строят Център за деца с увреждания / снимка: Дарик - Благоевград

Одобриха поредния проект на Община Гоце Делчев зая изграждане на Център за настаняване от семеен тип по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Неговата стойност е 786 000 лв., със 100% европейско финансиране, съобщиха от Общинска администрация. Срокът за изграждане и обзавеждане на Центъра е 18 месеца от датата на подписване на договора.

Предвижда да се изгради нова сграда, която ще представлява постоянно жилище за 14 деца с умствени и физически увреждания, които в момента се намират в различни социални институции. Предвидени са средства за обзавеждане и оборудване, както и за благоустрояване на дворното пространство. Новото жилище ще бъде построено на незастроен общински терен, на територията на бившата казарма. Сградата е проектирана в Г-образна форма, в съответствие със задължителните изисквания на Държавната агенция за закрила на детето. Тя ще съответства на архитектурата на близките сгради – няма да се откроява и да се набива на очи като специална. Местоположението й също е избрано според изискванията на програмата - да се намира в близост до сгради предоставящи здравни, образователни, културни и административни услуги.

Изграждането на Център за настаняване от семеен тип  е първа стъпка към разкриването на алтернативни услуги и форми на грижа близки до семейната среда. За да функционира услугата се предвижда да бъдат открити 13 работни места за квалифициран и помощен персонал. Цялостната издръжка на центъра през следващите 24 месеца след откриването на обекта, ще бъде осигурена от Оперативна програма “Човешки ресурси”.