Уволняват виновни за изваждането на класици от учебниците
Уволняват виновни за изваждането на класици от учебниците / DarikNews

Министърът на образованието Анелия Клисарова се извини за качването на сайта на ведомството на проект, в който "Тютюн", "Майце си" и "Моята молитва" отпадат от учебната програма. По думите й е станала техническа грешка, като е качен проект, разработван от ГЕРБ.

Клисарова заяви, че е разпоредила проверка и ще има уволнение.

По-рано днес в изявление до медиите министър Клисарова посочи, че няма да позволи от програмата по български език и литература да отпаднат произведения на български класици. Министър Клисарова отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на министерството. Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, Никола Вапцаров и други български класици. В този проект не се разглежда "Тютюн", а "Осъдени души".

Анелия Клисарова не е съгласна с предвиденото в проекта, като според нея промените не биха повишили качеството на обраазованието. Не е ясно защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения.

Вчера е разпоредена проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него.

След проверката министърът ще уволни виновните и ще даде пресконференция, на която ще предостави информация по случая.