Уволниха дознателя Димитър Манчев
Уволниха дознателя Димитър Манчев / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Дознателят от Благоевград Димитър Манчев, обвинен в присвояване на 10 000 лева от служебна каса, е уволнен дисциплинарно, съобщи временният директор на полицията Бойко Дункин. Манчев е отстранен от системата със заповед на МВР, след приключилата проверка на Инспектората, разпоредена от вътрешния министър Цветан Цветанов.

В хода на извършената специализирана проверка е установено, че освен парите, иззети като веществено доказателство по наказателно производство, от касата в кабинета на Димитър Манчев липсват и три газови пистолета. Един от тях е открит в благоевградска заложна къща, научи Дарик.

Димитър Манчев бе задържан в ареста на полицията на 15 юни от служители в звено "Вътрешна сигурност" със заповед на Районна прокуратура - Благоевград по наказателно производство, започнало ден преди това. На 16 юни разследващият полицай Манчев бе освободен от килията с определение "домашен арест" от районния съдия Калина Иванова.

Прокуратура в Благоевград протестира в открито заседание пред Окръжен съд срещу определението за освобождаването на Манчев от ареста. Магистратите счетоха, че той няма да се укрие или извърши ново престъпление и го пуснаха на свобода срещу 2000 лева гаранция.

Дознателят Манчев ще носи наказателна отговорност за присвояване на 10 000 лева от служебната си каса, които са били иззети преди време по три дела. Едно от разследванията е водено от Манчев срещу пласьор на дрога, а другите две производства са били под прицела на неговия колега по кабинет Росен Станков.

Случаят с Димитър Манчев е втори в благоевградската полицейска дирекция. Преди него за кражба на 22 000 евро бе арестуван домакинът на Първо районно управление Любомир Коцев. Коцев обаче отърва затвора, призна вина и неотдавна сключи споразумение с прокуратурата за условно лишаване от свобода.