Условни присъди за ветеринарите на Кулата за 20-годишното ирландско месо
Условни присъди за ветеринарите на Кулата за 20-годишното ирландско месо / Дарик - Благоевград

Състав на Софийския апелативен съд измени оправдателните присъди срещу докторите от ветеринарната служба на ГКПП-Кулата, д-р Димитър Шаламанов и д-р Таня Джекова. С решение на столичните магистрати, двамата държавни служители са обявени за виновни за пропускането от Гърция в България на над 74 тона канцерогенно месо, съобщиха за Дарик.

В началото на годината благоевградските магистрати отказаха да накажат д-р Шаламанов и д-р Джекова. САС с официално решение е постановил по 1 година условно лишаване от свобода срещу двамата ветеринари, с тригодишен срок на изпитание. Те са признати за виновни за извършено престъпление по член 311 от Наказателния кодекс.

При условията на продължавани престъпления, в периода 2005-2006 година, в качеството си на санитарни инспектори на ГКПП - Кулата, са съставили официални документи — декларации за гранични ветеринарни проверки на венесено 20-годишно ирландско месо, като са удостоверили неверни обстоятелства.

В съставени от докторите Шаламанов и Джекова документи се сочи, че пратките замразено говеждо месо са били придружавани от ветеринарен сертификат и отговаряли на ветеринарно-медицинските изисквания, с цел да бъдат използвани тези документи пред митница - Кулата от вносителя Георги Георгиев от Ямбол.

През месец април тази година бизнесменът Георги Георгиев беше оправдан от съда в Благоевград по повдигнатото му от прокуратурата обвинение - трафик на опасно за консумация месо с фалшиви документи.