Условна присъда за трафикант на цигари от Македония
Условна присъда за трафикант на цигари от Македония / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Подсъдимите за нелегален трафик на 60 мастербокса цигари от Македония Петър Мозурски и Димитър Кокалков се споразумяха с благоевградската прокуратура и получиха леки наказания за престъплението. 27-годишният Петър Мозурски от Благоевград призна вина пред районния съдия Владимир Пензов. Той бе наказан с условно лишаване от свобода за 7 месеца, с тригодишен изпитателен срок.

Съучастикът на Мозурски в контрабандния канал от западната ни съседка - Димитър Кокалков от Разлог, също се разкая за стореното пред държавното обвинение, а съдът одобри споразумението. Кокалков ще лежи 6 месеца в затворническо общежитие при първоначален строг режим.

По-голяма част от присъдата Димитър Кокалков вече е изтърпял в предварителния арест от началото на август до 12 октомври. Ще бъдат приспаднати и два месеца от наказанието за времето, когато е Кокалков бе с мярка за неотклонение "домашен арест", до подписване на споразумението с Районна прокуратура-Благоевград.

Петър Мозурски и Димитър Кокалков бяха задържани по време на специализирана акция на 5 август, след като антимафиотите неутрализираха внос на 60 мастербокса цигари без бандерол през зелената граница с Македония, в района на благоевградското село Горно Лешко.

Тогава в района между селата Падеж и Покровник бе спрян за проверка товарен автомобил "УАЗ", управляван от 25-годишния Атанас Пламенов Баталски. При извършено претърсване в товарната част на камиона, антимафиотите откриха 60 мастербокса цигари от вносни марки, без акцизен бандерол. Атанас обаче не беше привлечен като обвиняем, тъй като стана основен свидетел на криминалистите по случая.

В непосредствена близост в района на граничното село бе блокиран лек автомобил "Мерцедес", управляван от Петър Мозурски. Криминалисти разкриха, че в колата пътувал и Димитър Кокалков. Лекият автомобил е съпровождал контрабандната пратка, съобщиха криминалисти. В хода на извършените процесуално-следствени действия бе установено, че Петър и Димитър са организирали контрабандния канал.