Укрепват дигите на река Туфча
Укрепват дигите на река Туфча / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

Кризисен щаб е сформиран от снощи в община Гоце Делчев, заради придошлите води на река Туфча край село Брезница. В Кризисния щаб са включени кметът на общината Владимир Москов, кметът на село Брезница Иса Хаджиали, началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Гоце Делчев Росен Сердарев, директорът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”- Благоевград гл.инспектор Георги Пармаков, които от снощи работят по укрепване на дигите по поречието на Туфча.

Реката в момента е изключително пълноводна, заради обилните валежи от дъжд през последните два дни. В района са струпани 7 самосвала и 4 багера, както и много хора, които укрепват дигите, заради създалата се реална опасност от тяхното скъсване и от разливане на реката в населеното място.

През изминалата нощ са извозени 25 самосвала със скални маси, като работата продължава в момента и ще приключи до окончателното обезопасяване на селото.

Рано тази сутрин е констатирано и разрушение на част от съоръжението на река Туфча, където се намира водохващането, поради което в момента има проблеми с нормалното подаване на питейна вода за град Гоце Делчев.

На място е екип на "Водоснабдяване и канализация" заедно с управителя на дружеството Костадин Трендафилов, които работят по отстраняване на аварията. Взети са всички необходими мерки.

"Осигурени са достатъчно хора и техника, много фирми също оказват необходимото съдействие. Няма опасност за населението", категоричен е кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Москов е в селото, където преди часове имаше реална опасност от преливане на реката и заливането на около 50 къщи. През целия ден днес, както и през нощта ще има непрекъснато наблюдение по поречието на река Туфча, за да се следи нивото на реката и да се реагира незабавно.