Удължиха срока за кандидатстване по схемата „Училищен плод”
Удължиха срока за кандидатстване по схемата „Училищен плод” / снимка: Sofiq Photo Agency

Удължиха срока за кандидатстване по европейската схема „Училищен плод” до 5 август с решение на Министерски съвет. Това съобщават от Държавен фонд „Земеделие”. Заявления ще се приемат във всички Областни дирекции на фонда. До 31 август пък е удължен и срокът за одобрение на кандидатите по тази схема. Потенциалните кандидати са разделени в три групи.

В първата влизат учебните заведения. Във втората - еднолични търговци и юридически лица, а третата група обхваща общините. Прилагането на Схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Общият бюджет по нея за предстоящата учебна година е близо 7,294 милиона лева. С тези пари ще се осигурят на децата от трета и подготвителна група на детските градини, както и на учениците от подготвителен до четвърти клас безплатни пресни плодове и зеленчуци.

Храната ще се дава в периода от 15 септември - 31 май в 30 учебни седмици – по два пъти седмично.Плодовете и зеленчуците трябва да се разпределят според тяхната сезонност.

От плодовете на децата трябва да бъдат раздавани - ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А от зеленчуците - домати, краставици, пипер и моркови.