Удостояват с  “Доктор хонорис кауза”  македонски писател
Удостояват с “Доктор хонорис кауза” македонски писател / снимка: Дарик-Благоевград, архив

В  ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград ще се състои тържествена церемония по връчване почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Югозападния университет “Неофит Рилски” на един от най-ярките съвременни творци в Република Мекедония – Младен  Сърбиновски. С титлата писателят ще бъде удостоен в навечерието на 24 май по предложение на Филологическия факултет и с решение на Академичния съвет на Университета.

Церемонията е на 21 май от 11.15 часа в зала 114, I корпус на ЮЗУ.

Младен Сърбинвоски е публицист, балетрист и драматург. Роден е през 1958 г. във Вруток, Гостиварско. Завършва социология в Скопие. Работи като журналист в македонското радио и телевизия. По времето на премиера Любчо Георгиевски е назначен за директор на Народната и университетска библиотека “Св. Климент Охридски”. Не успява да стане любимец на властта поради ярко изразените си пробългарски настроения, които не крие.

Автор е на много книги, най-известните сред които “Година от 13 месеца”, “Крали Марко”, “Хитър Петър”, “Пазач на дъгите”, “Вечният календар на порастването”, “Македонските авгиеви обори”, “Частици нищожност”, “Македонският Фауст”, “Зидари на нощта”, “Мариовците”.

Сърбиновски е познат у нас с книгата си “Македонският Фауст”, посветена на драматичната съдба на Венко Марковски и избрани есета, както и като един от водещите на предаването “Облаче ле бяло” по телевизия СКАТ. Романът му “Шашма” за първи път поставя цялостно проблема за македонските българи.