Учредяват награда на името на Джованни Фалконе в Благоевград
Учредяват награда на името на Джованни Фалконе в Благоевград / netinfo

Награда на името на Джованни Фалконе ще бъде учредена по инициатива на Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград.

Предвижда се с нея да бъдат отличавани български съдии, които прилагат подобаващо законите, свързани с употребата и разпространението на наркотици.

Джованни Фалконе е италиански магистрат, който заедно с Паоло Борселино е смятан за един от бащите на  борбата с мафията и е международно признат като пример за професионализъм и всеотдайност в работата, както и за морално поведение, доказани през дългогодишната му кариера.

Като учредители са поканени да участват - представители на посолството на Италия, ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград – проф. Иван Мирчев, проф. Софка Матеева – декан на ПИФ към ЮЗУ „Неофит Рилски” - Благоевград, представители на Ротари клубовете в Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Банско-Разлог, Петрич, представители на Община Благоевград, съд, прокуратура, полиция, родители на зависими лица, пловдивското сдружението „Майки срещу дрогата”, представители на ВСС, представители на Сдружението на съдиите в България, представител на Сдружението на италианските инвеститори в БългарРотари ия.

Инициативата е насрочена за днес от 14.00 часа в зала №5  на община Благоевград.