Ученици станаха посланици на любовтa и виното
Ученици станаха посланици на любовтa и виното / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Ученици станаха посланици на любовтa и виното
61371
Ученици станаха посланици на любовтa и виното
  • Ученици станаха посланици на любовтa и виното

Ученици от VII СОУ "Кузман Шапкарев" в Благоевград станаха посланици на любовта и виното на 14 февруари, честван като Ден на лозаря и празник на Свети Валентин. Преоблечени като Лозяна, Трифон и Дионисий младежите връчиха поздравителни адреси на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, областния управител Костадин Хаджигаев и директора на здравната инспекция д-р Огнян Чилев.

Ученици станаха посланици на любовтa и виното
netinfo

 

Кралски свити от амурчета и валентинки обиколиха основните държавни и местни учреждения за да дарят настроение.Къде е истината – във виното или любовта, търсиха тийнейджърите от благоевградските училища. Сблъсъкът на боговете Амур - на Любовта и Дионис - на Веселието и Виното, се състоя по време на парти-шоу в Младежкия дом. С награди се окичиха представители на Седмо и Пето училище за изработката на най-атрактивен музикален видеоклип, свързан с любовта. През изминалите десетина дни огромното сърце премина през всички благоевгтрадски училища и даде възможност на влюбените в живота тийнейджъри да изразят чувствата си чрез различни фотосесии.

Ученици станаха посланици на любовтa и виното
netinfo

Най-оригиналните бяха отличени. С вкусни лакомства бяха наградени онези млади гастрономи, които представиха най-вкусните рецепти с 14 съставки за успешна любов. Достойни за световните модни подиуми пък бяха всички Жулиети и Ромеовци, Лозияни и Трифоновци, които се включиха в Дефилето на Любовта. Момичетата от Осмо училище удивиха всички с националвните си носии. Младите модели трябваше да кажат дали има сделка в любовта. Най-оригиналните отговори също бяха отличени. Животът е безценен, трябва да се обичаме и да бъдем добри един към друг – с това послание участниците в инициативата си обещаха подобни прояви да станат традиционни за областния център на Пиринско.

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.

Ученици станаха посланици на любовтa и виното
netinfo

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил е образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин, избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

Ученици станаха посланици на любовтa и виното
netinfo
Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през 14-ти век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно е да се подаряват и цветя.