Учат пенсионерите как да живеят достойно
Учат пенсионерите как да живеят достойно / DarikNews

Нова брошура ще учи пенсионерите как да ползват финансови услуги и продукти като депозити, кредитни и дебитни карти.

Това съобщиха от кабинета на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Пенсионерите са поучавани да правят маркетингови проучвания и да сравняват условията на различни банки за една и съща услуга.

"Плащайте с кредитна карта в магазини, ресторанти и навсякъде, където ги приемат", е написано в брошурата. Има и цял раздел със съвети как пенсионерите могат да изтеглят кредит, как да пресмятат годишен процент на разходите. А за борба с телефонните измами възрастните хора са посъветвани да не държат много пари вкъщи, а в банката.

Така по-трудно ще платят на човек, който иска пари, за да спаси уж техен близък. Любопитното е, че всичко е изписано с доста ситен шрифт, който трудно би разчел дори млад човек с добро зрение.

Издаването на брошурата е част от Комуникационната стратегия на Министерския съвет за 2014 г. От пресцентъра на вицепремиера Бобева обясниха, че все още няма решение с какви пари ще се финансира отпечатването. Това трябвало да стане ясно през следващата седмица.

Листовката все още не била масово разпространена. Обмисля се тя да се раздава в пощенските клонове при получаване на пенсиите или като приложение във вестниците.