Участъкът Сандански – Кулата от АМ „Струма“ готов до 1 август
Участъкът Сандански – Кулата от АМ „Струма“ готов до 1 август / пресцентър-АПИ

Премиерът Бойко Борисов заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров провериха напредъка на строителните дейности на лот 4 Сандански – Кулата от АМ „Струма“ от км 423+800 до км 438+500 и на лот 2 Дупница – Благоевград от км 322+000 до км 359+483.52.

Срокът за завършването на близо 15-километровия участък от Сандански до Кулата е краят на юли т. г., а на Дупница – Благоевград - октомври 2015 г.

"Заварвам отсечката от Сандански до Кулата, така както съм го оставил преди година и половина. Очаквам от строителите максимална мобилизация и лот 4 да е завършен в определения срок", заяви министър-председателят Бойко Борисов. По цялото трасе вече се работи денонощно и до 1 август отсечката ще е готова, подчерта пред премиера представител на изпълнителя. Целта е последните километри от АМ "Струма" да бъдат въведени в експлоатация колкото се може по-скоро и движението да се изнесе извън селата Марикостиново, Чучулигово и Кулата. С ускорени темпове ще се работи и за изграждането на 4-лентово трасе до гранично-контролно пропускателния пункт, което в момента е двулентово, за да се улесни пътуването през лятото до Гърция и да не се образуват задръствания на границата.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 4 е „АКТОР” АСД – Гърция. Стойността на договора е 67 176 000,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвест - инженеринг” АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС. Авторският надзор е на “Рутекс“ ООД, „Пътпроект“ ЕООД и „Трансконсулт-22“ ООД.

Премиерът, министър Павлова и инж. Лазаров инспектираха и строителството на лот 2 – участъкът от Дупница до Благоевград. На обекта има 4 пътни възела: „Дупница-юг“ (с път II-62), „Бобошево“ (с път III-104), „Кочериново“ и „Благоевград“ (с път III-106), както и два тунела на територията на област Кюстендил.

В момента се работи по изпълнението на малките и големите съоръжения, както и на тунелите край с. Блатино и Кочериново. При подходящи метеорологични условия се извършват и асфалтови работи.

Строител на лот 2 е КОНСОРЦИУМ „СТРУМА-ЛОТ 2“, в който участват: „Импреза” АД, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство” АД, България и „Пътстрой – 92” АД, България. Стойността на договора е 358 722 000.00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „ОБЕДИНЕНИЕ „СТРУМА-ПП“, в което са: „Пътинвестинженеринг” АД и „Пътпроект“ ЕООД – гр. София. Договорът им е за 2 949 843.00 лв. с ДДС.

Общата дължина на АМ „Струма“ - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Със средства от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. се изграждат общо 68,5 км. Лот 1 Долна Диканя – Дупница /16,78 км/ е готов, а лот 2 Дупница – Благоевград /37,4 км/ и лот 4 Сандански – Кулата /14,7 км/ се изпълняват в момента. АМ „Струма“ е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север – Юг”. По нея се осъществява пътният трафик за Гърция.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.