Убийците на петричкия бизнесмен Орхан Изиров застават на подсъдимата скамейка
Убийците на петричкия бизнесмен Орхан Изиров застават на подсъдимата скамейка / Дарик, архив

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе обвинителен акт срещу убийците на петричкия бизнесмен Орхан Изиров.

35-годишният Георги Георгиев от санданското село Склаве и Радослав Валеов от симитлийското село Полена ще бъдат съдени за убийство в условията на съучастие, държане на наркотици с цел разпространение и незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси за него.

Двамата обвиняеми се познавали от изтърпяването на ефективните си наказания в Гърция. В затвора Георгиев разказал на Валеов за извършваната от него заедно с Орхан Изиров престъпна дейност, свързана с наркоразпространение. Той представил версията, че партньорът му го е „завлякъл" с голяма сума пари, като в отговор Валеов предложил да го убие.

45-годишният Орхан Изиров с обвиняемия Георгиев се познавал от 2007 г. и през всички години до 2015 г., с прекъсвания през периодите, в които обвиняемият пребивавал в затворите в Гърция, двамата действали съвместно.

Схемата била следната: поне веднъж месечно Георгиев лично или чрез други лица - т.нар. „мулета", пренасял през границата с Гърция хероин, с който Изиров търгувал - обикновено около половин килограм на пратка. За целта наркотикът бил оставян на определено място, откъдето пласьорът го вземал. Срещите на двамата ставали в барчето, където понякога Георгиев носел парите. Друг път ги оставял на уговорено място. Така с течение на времето покрай сделките, които извършвали, Георгиев натрупал дълг към Изиров от около 15 хиляди евро.

Към средата на 2014 г. Георгиев, след освобождаването му от затвора в Гърция, се установил на квартира в Благоевград, като Валеов се настанил при него след като се завърнал в България през декември същата година. Малко преди Нова година той отново предложил на приятеля си да убие Изиров, поради неуредени финансови отношения между тях. Георгиев се съгласил и двамата започнали да планират убийството, като решили това да стане с притежавания от наркопласьора револвер.

Договорили се престъплението да бъде извършено на 14.01.2015 г., когато обвиняемият Георгиев трябвало да се издължи на пострадалия. Около 18:30 ч. те отишли до уговореното място до с. Първомай, където въоръженият с револвер Валеов се скрил зад стълб, а Георгиев продължил още около 1 км. и паркирал встрани от пътя.

Изиров пристигнал в предварително съгласувания час, излязъл от автомобила, пушейки цигара, без да гаси двигателя и светлините. В това време Валеов изскочил и започнал да стреля. Намирайки се на около 3-4 метра пред пострадалия, обвиняемият произвел няколко изстрела, насочени към лицето, а след като покосеният от куршумите мъж паднал на земята по гръб. Обвиняемият изстрелял още 2-3 куршума в главата му.

Около седмица след извършване на убийството, в резултат на активните оперативно-издирвателни мероприятия, двамата обвиняеми били разкрити от органите на полицията.

В обитаваната от тях квартира и използваната гаражна клетка били открити пакети с тревиста зелена растителна маса с различни разфасовки с общо тегло 2 473 гр., която на полеви наркотест реагирала на канабис, патрони за автомат „Калашников", заглушител и сумата от 5 000 евро, за която Георгиев в хода на разследването обяснил, че е печалба от игри на „Еврофутбол".

При повторно претърсване на жилището, в спалнята над гардероба по цялата му дължина била забелязана лайсна. В установена зад нея ниша били намерени автомат с пригодени бази за монтиране на оптически прицел, сигнално-газов картечен пистолет, пистолет „Макаров", празни пълнители, кутийки с патрони и около 400 гр. кафяво прахообразно вещество, което при полеви наркотест реагирало положително на хероин.

От 22.01.2015 г. Георгиев и Валеов са с мярка за неотклонение „задържане под стража" в очакване на предстоящ съдебен процес за извършеното от тях хладнокръвно убийство.