Тютюнопроизводители решават днес дали да блокират граници и пътища
Тютюнопроизводители решават днес дали да блокират граници и пътища / DarikNews.bg, архив

Все още не е ясно дали протестиращите тютюнопроизводители от Гоцеделчевско ще блокират ГКПП Илинден и основни пътни артерии в региона, както обещават в последните дни.

Очаква се тази вечер в Гоце Делчев да бъде проведено общо събрание, на което да бъдат синхронизирани последващи действия, каза за Дарик председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов

Тази сутрин около 1000 жители на село Абланица се събраха на местния площад, в занак на протест срещу ниската изкупна цена на тютюна. "Хората масово изразиха недоволството си. Бяха запалени и бали тютюн", каза за Дарик кметът на Абланица Адем Арнаудов. Той поясни, че в протеста са се включили и учениците от селото, които не са влезли в класните стаи за първите учебни часове през днешния ден.

Очаква се утре тютюнопроизводители от село Кочан, община Сатовча, да излязат на протест, който е предвиден за 12.00 часа. По думите на тютюнопроизводителите действията ще продължат докато изкупната цена на тютюна не бъде завишена.

В момента тя е средно около 5 лв./кг.