Тютюнопризводителите в Гоцеделчевско излизат на протест
Тютюнопризводителите в Гоцеделчевско излизат на протест / netinfo
Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско обявиха протест срещу ниските премии, плащани за килограм първокачествен тютюн.

Производителите имат три основни искания.

В момента се изплащат средно по около 4 лв на килограм.

„На фона на инфлацията, това е чиста загуба”, каза Иван Сабъхлъков от Инициативния комитет. Протестиращите ще настояват за поне 5 лева премия, тъй като тя се изплаща от приходите от акцизи, а те непрекъснато се увеличават.

Производителите на тютюн твърдят, че държавата ги е предала. „След като продадоха енергетиката, сега управляващите не искат да кажат, че и тютюнопроизводството е включено в същата графа”, каза Иван Сабъхлъков.

„Настояваме да ни се гарантира, че този отрасъл ще остане поне до 2013 година”, допълни той. Третото искане на земеделците е държавата и фирмите, изкупуващи тютюна, да отпускат субсидии за препарати, торове и горива.

Протестният митинг ще бъде на 28 януари в Хаджидимово.

"Ние сме търпeливи хора, но 4 години след предишния ни протест, решихме, че никой не си мръдна пръста за отрасъла и явно ние трябва да вършим работата на политиците", коментира Сабъхлъков.

"Първоначално ще опитаме с мирен протест, за да покажем, че сме организирани. Възхищаваме се обаче на гръцките ни колеги, които цяла седмица стоят на граничните пунктове и отстояват исканията си. Готови сме и на по-радикални форми на протест, ако не ни се обърне внимание", заканват се тютюнопроизводителите.