/ Община Банско
На прага на зимния сезон търговците на сезонни обекти за спортни стоки, конфекция и сувенири в Банско очакват ръст на продажбите. Повечето от тях ще отворят врати на 1 декември.

И тази година очакваните клиенти са англичани, руснаци, гърци, македонци, турци и румънци. По думите на една част от тях, през предходните години оборотите са намалели, други пък коментират, че през последните 4-5 години има ръст на продажбите макар и минимален има.

В Банско са готови за зимния сезон, бизнесът и туристите чакат втора кабинка

Най-вече продажбите се увеличават по време на коледните и новогодишните празници. Има клиенти, които купуват подаръци от порядъка на 20-30 лева, но има и такива които, купуват за 100 и над 100 лева, коментират търговците. Има и клиенти, които пък само разглеждат без да правят покупки, но това е част от бизнеса, коментират още те.

КЗП започва проверки в Банско от началото на декември

През зимния сезон в Банско туристите са хиляди, но платежоспособните клиенти са по-малко. Друга причина за слабата търговия е голямата конкуренция в курортния град. Доволни от предходните сезони са най-вече търговците, на които не им се е налагало да плащат наем за обекта.