Турист пострада в Беласица планина. 18-часова спасителна акция започна вчера следобед и завърши тази сутрин. В търсенето и свалянето на пострадалия от планината участваха над 20 спасители и доброволци, съобщава NOVA

Футболистът Димитър Наков и състезателят по борба Емил Георгиев тръгват заедно на планински преход към връх Първенец в Беласица, за да посрещнат изгрева. Теренът обаче се оказва изключително труден, а на ръба на една от пропастите Георгиев се подхлъзва и полита по 300-метровия склон. Спасява го това, че някак успява да контролира падането си и го превръща в пързаляне. Оцелява. Без шанс да продължат сами, двамата мъже търсят помощ и 20 спасители тръгват към тях. Акцията продължава цял нощ.

„Акцията премина много трудно. Самият терен, по-който се спуснаха спасителите, е най-труднодостъпният в цялата планина Беласица. Туристът е паднал в дере, пързалял се е по замръзналия сняг. Мъжът има оплаквания в крайниците и ребрата. С него е бил още един турист”, обясни кметът на Самуилово Кирил Стоянов, който също участва в спасителната акция

Пет часа сутринта спасителите продължават да правят и невъзможното, за да преборят планината и да транспортират пострадалия турист. Малко след 8 часа акцията приключи успешно. И спасителите свалиха туристите от планината.

„Получи се нелеп инцидент, подхлъзна се и падна. Снегът беше мек, имаше участък, в който снегът беше по-малко и от метър и беше заледен. Слязох надолу и го намерих. Хубавото беше, че нямаше сериозни травми”, разказа Наков.

През цялото време спасителната акция е била много рискова, защото спасителите са пресичали пропасти, а покрай тях непрекъснато са падали камъни. И всичко това – докато са носели на ръце пострадалия мъж. Емил Георгиев се е отървал с травма на коляното. Според спасителите, медицински хеликоптер щеше да спести поне половината от времето и усилията за тежката акция.

 

NOVA