Триумфалната арка на Е-79 е пред срутване
Триумфалната арка на Е-79 е пред срутване / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
"Триумфалната арка" на Е-79 е пред срутване
30764
"Триумфалната арка" на Е-79 е пред срутване
  • "Триумфалната арка" на Е-79 е пред срутване

Опасно за живота и здравето на пътуващите по главен път Е-79 съоръжение, не може да бъде премахнато от Областно пътно управление - Благоевград, само заради липсата на около 15 000 лева. Всеки момент така наречената Триумфална арка на международния път, в района на Симитли, може да стане причина за непоправими инциденти, коментира за Дарик ръководителят на Районната пътна служба Георги Цветков.

Съоръжението е изградено в далечната 1978 година. Тогава е направено с цел предпазване на преминаващите моторно-превозни средства от падане на въглища от надземните вагонетки по въжената линия към сепарация "Орловец" на мини "Пирин". Минното предприятие бе взривено с тонове тротил преди години, но предпазното съоръжение нелепо бе оставено на саморазрушение.

"Този проблем не е от вчера, години наред пишем докладни до Изпълнителна агенция "Пътища" за премахване на съоръжението, което местните жители наричат с насмешка "Триумфалната арка". Последното ни уведомително писмо е от 4 февруари тази година, но към този момент няма конкретен резултат", каза ръководителят на РПС- Благоевград Георги Цветков.

Преди време Областно пътно управление е провело конкурс за избор на фирма, която да събори по всички законови правила опасното съоръжение. Изненадващо обаче, процедурата била спряна, а нужните за изпълнението на дейностите пари - по-малко от 15 000 лева, не били отпуснати.

Какво още разказа ръководителят на РПС-Благоевград Георги Цветков, чуйте в звуковия файл