Трети опит за избор на шеф на ДАИ-Благоевград, 8 в конкуренция
Трети опит за избор на шеф на ДАИ-Благоевград, 8 в конкуренция / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христов, архив

Осем от десетимата кандидати за началник на ДАИ – Благоевград са допуснати за участие в обявения за трети път от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” конкурс. От надпреварата отпадат Станчо Петров и Дафина Божинова-Маркова. Представеният трудов стаж на двамата не отговаря на изискванията за професионален опит съгласно Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители, информират от автомобилната агенция.

Първата част от конкурса – решаване на тест, ще бъде на 12 януари в централата на агенцията в столицата. Допуснати за участие са Георги Ангелски, Димитър Серафимов, Антон Стамболиев, Светослав Савов, Константин Попов, Николай Христов, Иван Георгиев и настоящият временно изпълняващ длъжността началник на областен отдел „Контролна дейност – ДАИ” – Благоевград – Бойко Ханджийски.

Конкурсът ще се проведе на два етапа - решаване на тест и интервю. Минималните изисквания, на които трябва да отговарят канидат-началниците, са образователна степен бакалавър и 5-годишен професионален опит. 363 лв. е определената минимална заплата за длъжността.

Кандидатите да оглавят благоевградския отдел на предишния конкурс бяха шестима, като нито един от тях не успя да спечели. При предходната надпревара се конкурираха четирима, сред които бе и общинският съветник от ГЕРБ Йордан Андонов. Той обаче отпадна на първия етап, а на интервюто се явиха временно изпълняващият по това време длъжността началник Асен Костурков и Георги Ангелски.

Месец по-късно Костурков бе уволнен и на негово място до провеждането на конкурс бе назначен Георги Календерски. През юни миналата година заради конфликт на интереси и уличаване в корупционни схеми, от временния ръководен пост бе свален и Календерски, като в неговия стол седна Бойко Ханджийски.

Шефската длъжност оваканти дългогодишният началник Иван Василев, който излезе в пенсия.

Конкурси за началници на регионалните отдели на ДАИ бяха обявени във всички областни структури на агенцията в началото на 2010 година. След приетите на 15 декември 2009 г. структурни промени в правилника на изпълнителната агенция броят на дирекциите бе намален от 33 на 4, а регионалните дирекции се преобразуваха в областни отдели "Контролна дейност на ДАИ".

Освен в Благоевград, началници на ДАИ все още не са избрани във Велико Търново, Пазарджик, Разград, Силистра и Търговище.