Tракийска скална гробница откриха в Западните Родопи
Tракийска скална гробница откриха в Западните Родопи / снимка: Sofiq Photo Agency

Колегиумът на целевия университетски проект „Културно-историческото наследство на тракийските сатри” ще направи презентация на научните резултати от досегашните си проучвания. Това съобщи ръководителят на проекта доц. днк Васил Марков, преподавател по древни култури в Катедрата по културология и директор на Университетския научно-изследователски център за древни, европейски и източносредиземноморски култури.

"Успяхме да направим доста значими теренни изследвания в три български планини – Славянка,  Южен Пирин и Западните Родопи и резултатите от тях са доста впечатляващи", каза той. На научната общественост за първи път ще бъде представен сакралният мегалитен паметник – Олтаря, намиращ се в подножието на Цари връх в Славянка планина. Екипът работи по тезата, че става дума за древнотракийско царско мистериално светилище, което намира добър аналог в проученото от гръцките археолози скално светилище „Черната скала” в южните поли на същата планина.

Открита е и тракийска скална гробница в Западните Родопи, в землището на с. Жижево, община Сатовча.

С помощта на археоастрономически методи е бил изследван култът към слънцето, практикуван от древните траки, в част от светилищата в Западните Родопи.

Научните резултати по проекта ще бъдат представени утре от 9.30 часа в зала № 114 на УК1.

Фотоизложба от проучванията ще бъде открита в 11.00 часа, съобщават от висшето учебно заведение.