Тотю Младенов иска отчет за гръцките фирми
Тотю Младенов иска отчет за гръцките фирми / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
министър Тотю Младенов
58777
министър Тотю Младенов
  • министър Тотю Младенов

Следващата седмица експертите в социалното министерство, заедно с колегите им от финансовото министерство, решават дали ще има коледни добавки към най-ниските пенсии, каза министър Тотю Младенов в Благоевград.

"Благодарение на трудовите инспекции в областните центрове сивият сектор в страната ни е намалял с около 30 процента. Все по-малко са фирмите, които не подписват трудови договори с работниците си или сключват такива, но на четири часа. Разпоредил съм да има безкомпромисни засилени проверки в предприятията по коледните празници, каза Младенов.

На въпрос на Дарик как ще се справят с гръцките и наши фирми в Благоевградско, които системно не плащат трудови възнаграждения, министърт обеща, че ще изиска пълна справка от директора на ОИТ-Благоевград Петър Попадиин още днес.

Министър Младенов направи първа копка на детска градина и Общностен център с областния управител Костадин Хаджигаев и с кмета на града Атанас Камбитов.

Новите сгради са по проект "Междусекторни услуги за ранно детско включване за деца от 0-7 години и техните родители". Общата стойност на социалните обекти, които да в квартал "Еленово", е 2 322 880 лева, като исканата безвъзмездна помощ е  1 800 000 лева. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

"В този център ще се извършват интегрирани услуги, насочени към целеви групи -  деца от уязвими етнически групи, деца неполучаващи достатъчна родителска грижа, деца със здравословни проблеми, родители в рискова възраст, без или с ниско образование, родители с деца със здравословни проблеми и родители от уязвима етническа група. Общностни центрове ще има в още няколко общини в Благоевградска област", каза министър Тотю Младенов.