Тийнейджъри масово разкриват лични данни в интернет
Тийнейджъри масово разкриват лични данни в интернет / Sofia Photo Agency

Всеки осми тийнейджър съобщава домашния си адрес в блоговете, социалните мрежи или сайтовете за запознанства. Тази статистика беше оповестена по повод днешния Световен ден за безопасен интернет. Данните сочат още, че близо 57% от младите хора не знаят, че е опасно да бъде публикувана лична информация в интернет.

Тази година общоевропейската кампания е под мотото „Мисли преди да ка4и6". Изследванията са проведени в 12 европейски страни с повече от 14 000 респондента. Управляващият директор на „Майкрософт - България" Огнян Киряков съобщи, че младежите нямат почти никакви ограничения от родителите си за ползването на интернет.

„Интернет се оформя като виртуално пространство, като виртуален свят. Всъщност там дебнат същите опасности, които ни застрашават и в реалния свят. Ние установихме, че в много случаи децата знаят повече от своите родители за това как да ползват мрежата, какви са функционалностите на компютрите. Заблудата в родителите - 60 на сто от тях са сигурни, че децата им вземат необходимите мерки за сигурност, когато споделят информация онлайн, а се оказва, че това не е така. Тийнейджърите споделят охотно лични данни", обясни Киряков.

Координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов посочи, че организацията ще продължи да лобира за изготвянето на публичен регистър за извършителите на сексуални престъпления срещу непълнолетни. В деня за безопасен интернет трите мобилни оператора ще изпратят специално послание до своите потребители, с което напомнят за разумното използване на мобилните комуникации.