Тежки присъди за полицаите, убили Чората
Тежки присъди за полицаите, убили Чората / netinfo
Софийският военен съд призна за виновни петимата полицаи от Благоевград, които бяха обвинени по делото за убийството на Ангел Димитров-Чората.

Съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски са осъдени на по18 години лишаване от свобода.

Те бяха признати за виновни за това, че са причинили смъртта на Ангел Димитров, при това той е бил в безпомощно състояние, а смъртта е била причинена с жестокост.

Признатите за виновни ще трябва да платят граждански искове и разноски по делото в размер близо 180 хиляди лева.

Присъдата на военния съд е взета единодушно от всички членове на съдебния състав и може да бъде обжалвана пред Военноапелативния съд в 15-дневен срок.

След като чу присъдата, постановена от съда, военният прокурор Красимир Колев заяви, че тя е справедлива и е съгласен с така определеното наказание. Роднините на Ангел Димитров също заявиха, че са доволни от присъдата и смятат, че тя е справедлива.

Всички подсъдими отказаха да разговарят с медиите с изключение на Мирослав Писов, който само заяви, че ще обжалва. Адвокати на останалите подсъдими също заявиха, че ще обжалват днешните присъди.

Ангел Димитров-Чората почина след полицейски побой на 10 ноември 2005 година по време на полицейска проверка в рамките на акция "Респект".

Официалната версия след аутопсията от трима съдебни лекари е, че причина за смъртта му е кардиогенен шок.

Ангел Димитров е един от приближените на убития през януари Васил Горчев – Кьоравия.

Чората е бил непосредствено до Горчев по време на разстрела му и е един от първите разпитани след убийството му.

Ангел Димитров фигурира в списъка на спецслужбите за финансово разузнаване.

Той е син на Райчо Димитров, собственик на охранителна фирма “Гранит”, осигурявала доскоро охраната на корпусите на югозападния университет "Неофит Рилски".