Теренът на ст. Христо Ботев - готов за експлоатация
Теренът на ст. Христо Ботев - готов за експлоатация / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Тревният терен на благоевградския стадион "Христо Ботев" е готов за експлоатация. Това уведомяват в писмо до управителя на общинското предприятие "Спортни имоти" Кирил Ваклинов от столичната фирма "МСПОРТ" ООД. В документа специализираната фирма за проектиране, изграждане и поддръжка на спортни съоръжения посочва, че е изпълнила задълженията си, упоменати в договора за изпълнение, и следващият етап е методична поддръжка и ежедневен мониторинг на терена, уточни на пресконференция в заседателната зала на стадиона Кирил Ваклинов.

Искам най-после да сложим край на многото спекулации за стадиона, надявам се да се получи разбиране и дори да са нарушени някои норми при строителните дейности, да не се стига дотам да са потърпевши отборът, феновете и в крайна сметка самият терен, коментира Ваклинов. Той поясни, че преди дни е имало поредна среща с участието на общински съветници, на която са коментирани спазването на процедурите и казуса с незаконния водопровод.

Ваклинов припомни, че първите изкопни работи на стадиона започнаха на 1 юли миналата година - с полагането на дренажна и поливна системи и върху тях три вида фракции пясък. За да не изпадат някои хора в заблуждение, трябва да е ясно, че теренът е направен и се поддържа изключително и само изкуствено. Не отговаря на истината твърдението, че когато вали дъжд, е добре за терена. При валежи водата се поема от пясъка, след това от дренажната система и накрая се излива в дерето, обясни Кирил Ваклинов. По думите му тревното покритие е направено така, че да издържа на всички възможни климатични промени, като същевременно се постига еднакво качество през цялата година. 

Надявам се първият мач, който ще се играе на стадиона след ремонта, да бъде Пирин - Черноморец - в края на този месец, обяви управителят на "Спортни имоти". 

Теренът на ст "Христо Ботев"  готов за експлоатация
netinfo

Общинският съветник и председател на Гражданско сдружение "ЕКИП" Владимир Елезов честити на Благоевград и жителите му най-хубавия терен в страната. За първи път от началото на демокрацията се прави подобна мащабна инвестиция в стадиона, подчерта Елезов, който допълни, че изграждането на модерен стадион от европейски вид е било сред ангажиментите, поети от "ЕКИП" в навечерието на местния вот през 2007 г. Първите резултати вече са налице, но ще направим всичко необходимо стадионът да бъде завършен докрай, като се изградят трибуни и се монтира осветление, заяви Владимир Елезов.

Дали водопроводът е изграден незаконно и по-добрият вариант ли е зачимяване вместо затревяване, това са все въпроси, които предизвикаха немалко дебати, но по-важното в случая е да се направят компромиси в името на "Пирин - Благоевград", смята Елезов. Той призова рейтинговите и политическите играчи да не пречат на Пирин да играе домакинските си мачове на свой терен.

Теренът на ст "Христо Ботев"  готов за експлоатация
netinfo
 

По-добре да се забави малко ремонта на стадиона, но да се направи качествено, отколкото да се стига до абсурдни ситуации, както се получи с "Герена" - чисто нов терен, който се обърна с хастара наопаки още на втория игран мач, отбеляза общинският съветник.

По предложение на "Спортни имоти" местният парламент е взел решение месечната такса за ползване на терена от благоевградския отбор да е 1000 лв., като за 30-те дни могат да се играят 4 официални мача и същият брой тренировки. Чуждите отбори, които проявят интерес към стадиона, ще заплащат от 3 до 5 000 лв., съобщи Кирил Ваклинов.

Теренът на ст "Христо Ботев"  готов за експлоатация
netinfo

След пресконференцията в присъствието на журналисти бе монтирана и втората врата на терена, с което на практика се слага край на обществената поръчка и символичното обявяване на терена за завършен.