Тасев не е насилвал своя син, блудствал с неустановен предмет
Тасев не е насилвал своя син, блудствал с неустановен предмет / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

12 години лишаване от свобода постанови Окръжен съд - Благоевград срещу санданчанина Костадин Тасев по дело за сексуално посегателство над детето му Александър. Той ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим в затвора или в общежитие от закрит тип.

Тасев трябва да плати 13 600 лева разноски по наказателния процес, похарчени за хонорари и изготвяне на няколко съдебно-медицински експертизи по делото.

Присъдиха и по една година затвор за Тасев по обвинението, че е заплашил с убийство социалните работници в Сандански от "Закрила на детето" Мими Алексиева и Надежда Станева. За излежаване бе определено най-тежкото от определените наказания - 12 години.

Първоинстанционният съд оневини Костадин Тасев по приписаното му деяние за хомосексуално насилие над двегодишното дете, извършено според разследването на 15 февруари 2010 година, за което бе задържан и лежа в предварителния арест повече от година.

Окръжният прокурор Елка Атанасова промени в съдебната зала днес основното обвинение срещу Тасев и той бе признат за виновен по член 149 от Наказателния кодекс, който предвижда до 20 години затвор. Магистратите решиха със съдебния си акт, че Костадин Тасев е извършил действия, с цел удовлетворяване на полово желание, но без съвкупление. Той е направил това чрез проникване в детето с неустановен, но твърд предмет, с остър връх.

Пред съдия Красимир Аршинков държавното обвинение разви тезата, че в резултат на проникването на 15 февруари 2010-та, Сашко, който тогава е беше на две години и четири месеца, е получил опасни за живота му разкъсвания на стената на дебелото черво и пикочния мехур.

Преди финала на делото бе приета жалба, отправена от Костадин Тасев пред прокурорите в Сандански. В нея се посочва, че жена му Христина, която роди момиче от друг мъж преди три месеца, страда от подобно на Сашковото заболяване, но лекарите в Сандански не желаят да й обърнат внимание и неглижират нейното кървене от ануса, така както са сторили с родния му син. По този жалба прокуратурата е започнала разследване на 29 юни.

Преди месеци Сашко, който вече е почти на 5 години, бе изписан от Детската клиника в "Пирогов", където претърпя няколко операции. В момента детето живее с баба си Живка - майката на Костадин Тасев. Бащата е с мярка за неотклонение "подписка", той няма право да доближава момчето, въз основа на съдебна забрана.

Адвокатите на Тасев - Ирен Цветкова и Пламен Петков, ще обжалват присъдата пред Софийски апелативен съд. Двамата изтъкнаха пред Дарик, че подзащитният им е подведен несправедливо по този текст от наказателния закон. Те коментираха, че по делото до този момент не са събрани безспорни доказателства, водещи до авторството на престъплението.