Талантливи деца палят коледната украса в Благоевград
Талантливи деца палят коледната украса в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Коледно-новогодишните тържества в Благоевград ще бъдат открити на 5 декември с концерт-спектакъл под надслов "Да запалим заедно коледните светлини" с участието на талантливи деца от града, съобщи на пресконференция заместник-кметът по хуманитарните дейности д-р Валентин Василев. Концертът е с начален час 16.30 ч. на откритата сцена на пл. "Георги Измирлиев". 

Коледната елха и празничната украса в Благоевград ще блеснат точно в 17.30 ч. По традиция привилегията да запалят светлините се пада на деца, показали през изминалата година високи успехи. Тази година честта ще имат Радослав Белемезов от детско-юношеска формация "Пиринска китка" към ОДК, носител на първа награда от националния конкурс по камерен танц в Хасково, Биляна Христова от Центъра по изкуствата - носител на две първи награди по тамбура и пеене от националния литературен конкурс "Пчелица" в София, Валентина Бозовайска от студио за поп и джаз пеене “Дрийм” към Младежкия дом, деветокласникът Стоян Караманов - носител на І-ва награда на републиканско първенство по бокс, както и единадесетокласничката в V-то СОУ Цветелина Митева – пълен отличник.

В 18.00 ч. в събота заедно с представители на националните отбори по фигурно пързаляне ще бъде открита и ледената пързалка - атракция, която за първи път се предоставя на благоевградчани. 

Денят, отбелязващ началото на коледно-новогодишните тържества, ще завърши с концерт на благоевградската рок-група “Блек роуз” от 19.00 ч. на откритата сцена на пл. "Георги Измирлиев".

В празничната програма Община Благоевград е подготвила специални прояви за деца и хора в неравностойно социално положение, каза д-р Василев. Като част от общинската програма за 2009 г., обявена като Година на детето, са предвидени изяви на творчески състави от Обединения детски комплекс, Младежкия дом и Центъра по изкуствата. Сред основните събития са “Зимните арт вечери”, Коледен калейдоскоп на ОДК и 25-годишнината на фолклорен ансамбъл "Пиринче ". 

С празнична програма на 6 декември - Никулден, ще бъде открит обновения Дом за деца, лишени от родителски грижи “Св. Николай Мириклийски”. Възпитаниците на социалното заведение ще бъдат поздравени с постановката “Няколко часа до коледа” на Кукления театър, която ще се играе на 10 декември.

Децата от Центъра по изкуствата, ОДК и Младежкия дом ще изнесат коледен концерт за обитателите на Дома за стари хора “Св. Мина” в с. Падеш. Всички социални заведения на територията на община Благоевград ще посрещнат Коледа и Нова Година в празнична обстановка, подчерта заместник-кметът.

В коледно-новогодишната програма е включен съвместен концерт на Камерна опера и група Д2, а Биг Бенд ще представи празничен концерт с участието на госпъл и джаз певицата Джанис Харингтън от САЩ.

Традиционният коледен концерт тази година ще бъде представен със спектакъл “Искри и сезони” с участието на Искра Радева, Маргарита Хранова и Теодор Елмазов.

В Новогодишната вечер за доброто настроение на благоевградчани ще се грижат оркестър “Щуро Маке” от Гоце Делчев и местните изпълнители Стойка Германова, Иван Гоцев и Таня Костова.

Община Благоевград отправя молба към активно работещите фирми на територията на града да подпомогнат финансово коледно-новогодишните прояви. До момента вече са предоставени 8 400 лв. от банков клон в Благоевград.

Планираните средства в бюджета на Общината за тържествата, посветени на Коледа и Нова година, са 50 000 лв.