/ Благоевград

Общинският съветник Андон Тодоров издигна транспарант в знак на протест срещу кмета на Благоевград Атанас Камбитов. На днешната сесия местният парламентарист и лидер на ПП "Партия на зелените" изчете декларация, с която обяви, че затваря бизнеса си в областния център и причина за това е именно градоначалникът.

Андонов не влезе в конкретика, но подчерта, че "градоначалникът притиска политическите си опоненти, тъй като не може да понесе критиките към неговото управление". 

Кметът Атанас Камбитов настоя съветникът да даде яснота за изчетената декларация. "Кажете за какво става въпрос", попита градоначалникът. "Всички знаят конкретния повод", лаконичен бе съветникът Андон Тодоров. До края на сесията местният парламентарист така и не даде подробности каква е конкретната причина за гневната му декларация. 

Наскоро вестник "Струма" съобщи, че Общината е блокирала строителството на жилищна кооперация на улица "Иван Михайлов", чийто инвеститор е именно Андон Тодоров. На 5 февруари след проверка е издаден констативен акт с разпореждане да се спре строителстото на сградата, а посоченият мотив е, че няма влязло в сила разрешение за строеж. 

Според Андонов обаче спирането на строителството е абсолютно неаргументирано. По думите му, има издадено разрешение и то е влязло в сила още през октомври миналата година. Затова той обжалва заповедта в съда. 

От общината уверяват, че срещу въпросния строеж има жалба от благоевградчанин, който е оспорил издаденото строително разрешение на сградата. Именно след тази жалба бе уволнен и главният архитект на общината - Васил Тинчев.

Тинчев бе отстранен дисциплинарно след сигнала на Райко Зашев, който уличава архитекта в издаване на строително разрешение на сграда в съседен негов имот без да са уведомени за това заинтересованите страни. Според кмета има и редица други нередности - неспазена кота корниз, неспазени отстояния, завишена застроена разгърната площ.