Съветниците в Благоевград решават съдбата на Колежа по туризъм
Съветниците в Благоевград решават съдбата на Колежа по туризъм / netinfo

Общинските съветници в Благоевград ще решават на сесия дали да бъде продадена сградата на закритото Първо основно училище на Колежа по туризъм. Въпросът се очаква да бъде сред най-горещо коментираните на днешното заседание на местния парламент.

Предложението за закупуване на втори, трети и четвърти етаж от училищната сграда е постъпило в общинска администрация от ректора на Колежа по туризъм в Благоевград проф. Васил Жечев. Според изискванията на Националната агенция за оценяване и акредитация, за да бъде издаден лиценз на висшето училище, базата, която то обитава, трябва да бъде негова собственост, аргументира исканията си пред кметска администрация проф. Жечев. 

В момента колежът ползва трите етажа от общинската сграда след сключен петгодишен договор за наем. Въпросните помещения са основно ремонтирани, като досега ръководството на висшето училище е вложило 200 000 лв.

Ако проблемът със собствеността не бъде решен до края на септември тази година, Колежът по туризъм няма да получи акредитация и Благоевград ще изгуби шанса да има на територията си трети авторитетен университет, посочва проф. Васил Жечев в докладната записка до кмета на общината Костадин Паскалев.

Институционална акредитация на колежа бе отказана от националната агенция с решение от 6 март 2008 г., като бе определен 18-месечен срок, в който учебното заведение да предприеме необходимите мерки за отстраняване на слабостите и подобряване качеството на обучение.

До момента Колежът по туризъм все още не е подал документи за акредитация в Националната агенция за оценяване и акредитация, съобщи за Дарик заместник-председателят по следакрeдитационно наблюдение и контрол проф. Данаил Данаилов.

Като представител на групата съветници от ГЕРБ смятам, че по отношение на постъпилото предложение за закупуване на сградата е подходено некоректно, коментира на пресконференция председателят на местния парламент Костадин Хаджигаев. Той цитира наредба от 1995 г., съгласно която частните училища са на специален лицензионен режим и трябва да притежават собственост по адресна регистрация.

В случая обаче знаем, че Колежът по туризъм освен в Благоевград разполага с бази и в други населени места, посочи той. Ако знаехме, че ВУЗ-ът има собственост и в с. Бело поле преди да отдадем сградата на Първо основно училище под наем, вероятно сега нямаше да се стигне до тази ситуация, допълни Хаджигаев.

Ако Общинският съвет одобри предложението за продажба на училищната сграда, трябва да се обяви и проведе конкурс, което при явяването и на други кандидати няма да гарантира, че печеливш ще бъде именно Колежът по туризъм, каза Костадин Хаджигаев, според когото освен всичко друго вече няма и достатъчно време за провеждането на цялата процедура.

На свое заседание парламентарната комисия по икономика одобри предложението на кмета Костадин Паскалев за стартиране на процедура по продажба на Първо училище, а Комисията по образование, култура и вероизповедания се обяви против.

В крайна сметка за окончателното решение думата имат благоевградските съветници.