Съветници: ГЕРБ в ОбС действа срещу здравеопазването
Съветници: ГЕРБ в ОбС действа срещу здравеопазването / Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Съветници от пет политически формации в Благоевград се обединиха срещу скритите намерения на колегите им от ГЕРБ в благоевградския парламент за преминаване на общинските диспансери по шапката на МБАЛ.

Умишлено или поради други съображения общинарите от управляващото мнозинство отказват да разгледат решението за пререгистрация на четирите специализирани лечебни заведения, съгласно влезлия в сила от началото на месец август нов закон, коментираха на пресконференция съветниците д-р Владимир Пандев, Венцеслав Кожухаров, Валери Миленков, Владимир Елезов, Румен Калайджиев и Иван Ризов.

"Има реална опасност да закъснее разглеждането на решението за пререгистрация на диспансерите. Срокът за същинското им вписване в съдебните регистри е 3 ноември. Първата редовна сесия на ОбС-Благоевград е насрочена за 24 септември, но след това трябва задължително да има възможност за обжалване или пък време за евентуално връщане на решението от областния управител. При положение, че законовият срок, спуснат от държавата, не бъде спазен, то следва автоматично ликвидиране на иначе печелившите областни диспансери", заявиха съветниците Ризов, Елезов, здравният експерт д-р Пандев, Калайджиев и Кожухаров.

В късния следобед днес се очаква председателският съвет и ресорната камисия по здравеопазване в местния парламент да разгледат казуса.

"Ако и днес комисията не разгледа депозира за гласуване важното за здравеопазването в Югозападна България решение, то забавянето ще бъде фатално за стотиците пациенти и за специалистите, работещи в акредитираните от държавата диспансери. Веднъж вече имах предложение за решение като извънредна точка в дневния ред на общинска сесия, но по необясними за мен и гражданите причини то бе отхвърлено. В същото време се разглеждат далеч по-маловажни решения", коментира съветникът и лидер на ВМРО-НИЕ Иван Ризов.

"Областните лечебни заведения, каквито са диспансерите, разполагат с най-квалифицираните медицински кадри. Печалбата им за миналата година надхвърля 500 000 лева. Преминаването под шапката на МБАЛ е абсурдно и ще доведе до финасов колапс и хаос в здравеопазването в Благоевградска област", категоричен е Владимир Елезов от ЕКИП.