Състезание  Най-добър млад строител в Благоевград
Състезание Най-добър млад строител в Благоевград / снимка: МОМН

Последният етап от регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад строител" ще се проведе на 30-ти и 31-ви март в Професионалната гимназия по строителство и архитектура и геодезия "Васил Левски"  в Благоеград.

Организатор  е Министерството на образованието, младежта и науката.

„Най-добър млад строител” е форум на професионалните гимназии, осъществяващи прием и обучение по професии от направление Строителство и се радва на партньорството на водещи фирми в строителния бранш. Учениците ще се състезават в общо 4 дисциплини - „Мазилка, шпакловка и бояджийски работи”, „Облицовка и настилки”, „Зидария“ и „Сухо строителство”.  В състезателната дисциплина „Зидария” отборите ще приложат своите знания и прецизност при работа с блокчета.

Водеща цел и задача, която си поставят организаторите всяка година с националното строително състезание е да се насърчат учещите се към по-добра теоретична и практическа подготовка по изучаваните от тях дисциплини. На самия конкурс учениците от професионалните училища по строителство и архитектура ще имат възможност да боравят с най-новите материали и инструменти и да се докоснат до последните технологии в строителството, което динамично се променя, за да наложи европейски облик в България.

Заключителният кръг на националното състезание  по традиция ще се проведе в град Пловдив. Училище-домакин ще бъде Професионалната гимназия по строителни технологии "Пеньо Пенев".