Съдът в Благоевград постанови Патонова да бъде в психиатрия за 3 месеца
Съдът в Благоевград постанови Патонова да бъде в психиатрия за 3 месеца / Василка Патонова в съдебната зала
Районният съдия в Благоевград Христина Гарванска постанови към 17 часа днес принудително лечение на петричанката Василка Патонова за срок от три месеца. Тя бе доведена в съдебната зала от д-р Георги Димитров, лекуващ лекар във второ отделение на психодиспансера в благоевградското село Хърсово.

Патонова, която бе уличена за кражба на врата от дома на районния прокурор в Петрич, Лидия Манолова, лежи в специализираната клиника повече от две седмици. Едва днес престоят й там бе легализиран. В залата присъстваха майката на Василка, Милка Патонова и нейният син Георги Велчев.

"Още преди два месеца изпратих официално писмо до прокурор Манолова, че ще й отмъстя, защото тя и другите прокурори в Петрич ми съсипаха живота", заяви Василка Патонова. Тя призна, че демонтирала сама вратата от прокурорската къща на 16 октомври. За да я занесе до своя апартамент, й помогнало лице от цигански произход.

Според експертизата на д-р Георги Димитров, Патонова страда от лека форма на шизоидно разстройство на съзнанието, което се обостря и преминава в налудностни състояния. Синът Георги заяви пред съда, че дава информирано съгласие майка му да остане на лечение в благоевградския психодиспансер.

Определението за принудително въдворяване в специализираното заведение за душевно болни, може да се обжалва в 7-дневен срок пред Окръжния съд в Благоевград. "Ще си помисля дали да обжалвам", каза лаконично синът на Патонова.

Какво още разказа Василка Патонова в благоевградския съд, чуйте в звуковия файл.