Избори
Избори / БТА
Административен съд - Благоевград откри производство по оспорване истинността на съдържанието в протоколите на всичките 141 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград и истинността на протокола на Общинската избирателна комисия (ОИК) - Благоевград, с данните, мотивиращи оспореното решение на ОИК, с което са обявени резултатите от гласуването на кмет на общината при проведения на 5 ноември втори тур на изборите за кмет. Това съобщиха от съда. 

В открито съдебно заседание съдът разпореди назначаване на две съдебно-математически експертизи и съдебно-техническа експертиза на изборните книжа в посочени от жалбоподателя 64 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград. 

След балотажа: Кои са новите кметове в Благоевградско

Експертизите следва да дадат отговори дали в посочените секции е гласувано с машина, има ли печат на гърба на всички разпечатки от електронно гласуване и какво е разпределението между бюлетините с отразен вот за двамата кандидати при проведения втори тур на изборите за кмет на община Благоевград. Съдебно-техническа експертиза следва да изясни дали са отпечатвани разписки от машините преди началото и след обявения край на изборния ден.

Съдът разпореди и съдебно-математическа експертиза, която да провери истинността на данните в протоколите за брой гласували чрез повторно преброяване на положените подписи в избирателните списъци, дописаните под черта избиратели, както и списъците с придружители.

За следващото заседание по делото, насрочено за 7 декември от 14:30 часа, съдът допусна и разпит на четирима свидетели по искане на жалбоподателя, съобщават още от съда. 

Административното дело в образувано по жалба на независимия кандидат за кмет на община Благоевград Илко Стоянов. На пресконференция Стоянов, който бе начело на общината от 2021 г. и се кандидатира за втори мандат, каза, че жалбата му не е насочена към спечелилия вота на гражданите, а е с искане да се провери изборният процес и отразяването на избора на благоевградчани.